Αρχική Μόνιμες Στήλες Διατροφή & Υγεία Κυτταρίτιδα, ο εφιάλτης των γυναικών!

Κυτταρίτιδα, ο εφιάλτης των γυναικών!

0

Η συντριπτική  πλειοψηφία των γυναικών, ανεξαρτήτως αν έχουν παραπανίσια κιλά ή όχι, αντιμετωπίζει πρόβλημα κυτταρίτιδας η οποία εμφανίζεται συνήθως στους μηρούς, τους γλουτούς, το στομάχι, την κοιλιά, τις γάμπες και στο εσωτερικό των μπράτσων.

Με τον όρο «κυτταρίτιδα» αναφερόμαστε στην εναπόθεση λίπους και νερού ανάμεσα στο δέρμα και τον υποδόριο ιστό, που συνοδεύεται από μειωμένης ελαστικότητας συνδετικό ιστό και έχει την χαρακτηριστική μορφή «φλοιού πορτοκαλιού» πάνω στο δέρμα. Οφείλεται σε κακή τοπική αιμάτωση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τα λιποκύτταρα της συγκεκριμένης περιοχής να μην τρέφονται καλά. Για το λόγο αυτό ο οργανισμός αντί να καίει και να αναδομεί το λίπος, το στέλνει να αποθηκευτεί στα συγκεκριμένα λιποκύτταρα που έχουν ανάγκη για να τραφούν. Η αφύσικη αυτή συσσώρευση λίπους οδηγεί τα συγκεκριμένα λιποκύτταρα να αυξάνουν σε όγκο, με αποτέλεσμα να συμπιέζουν τα αγγεία, να εμποδίζουν τις ανταλλαγές ουσιών και να επιδεινώνουν το πρόβλημα της μικροκυκλοφορίας.

Το δέρμα που πάσχει από κυτταρίτιδα γίνεται μαλακό ή σκληρό. Η μαλακή κυτταρίτιδα είναι χαλαρή και κρέμεται σε πτυχές του δέρματος και εξογκώματα και κινείται με κάθε κίνηση του σώματος, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα αντιαισθητική. Η σκληρή κυτταρίτιδα είναι συμπαγής και συμπυκνωμένη, με αποτέλεσμα να πιέζει τα νεύρα στις περιοχές που αναπτύσσεται και να δημιουργεί αίσθημα πόνου.

Τα αίτια που την προκαλούν είναι κυρίως η κακή αιμάτωση και οι ορμονικές διαταραχές αλλά και το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος, η καθιστική ζωή, οι κακές διατροφικές συνήθειες, η κληρονομικότητα και η δυσκοιλιότητα. Η κατανάλωση αναψυκτικών και ο καφές έχουν κατηγορηθεί ότι συμβάλουν στην εμφάνισης κυτταρίτιδας αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια μελέτη που να το επιβεβαιώνει.

Αν και στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάποια ειδική δίαιτα που να μπορεί να εξαφανίσει την κυτταρίτιδα φαίνεται ότι η τήρηση ενός σωστού τρόπου διατροφής και σωματικής άσκησης βοηθά στην πρόληψη και τη βελτίωση του προβλήματος.

Συστήνεται:

Η κατανάλωση αρκετών υγρών ημερησίως, τουλάχιστον 6, όχι όμως κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Η λήψη υγρών (νερό, χυμοί), ενυδατώνει τον οργανισμό, επιτρέπει την ανανέωση των κυτταρικών υγρών διευκολύνοντας έτσι τον μεταβολισμό των θρεπτικών.

Η μείωση της πρόσληψη λιπαρών. Τα παχιά κρέατα, τα αλλαντικά, τα πλήρες λιπαρών τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν κορεσμένα λίπη τα οποία συμβάλλουν στην επιδείνωση της κυτταρίτιδας.

Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Τα φρούτα και τα λαχανικά λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνες και μεταλλικά άλατα είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού και του μεταβολισμού,

Αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων πλούσια σε απλά σάκχαρα (γλυκά, μαρμελάδες, μπισκότα κ.λπ.). Η ζάχαρη που παίρνουμε από τις τροφές απελευθερώνεται γρήγορα στο αίμα υπό τη μορφή γλυκόζης, με αποτέλεσμα να προκαλείται υπεργλυκαιμία, ενώ μετά ακολουθεί απότομη μείωση και έτσι πεινάμε σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την κατανάλωση γλυκών και σακχαρωδών. Η περισσότερη τροφή μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία λίπους και την εμφάνιση κυτταρίτιδας.

Αυξήστε την κατανάλωση οσπρίων και δημητριακών ολικής αλέσεως. Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες προφυλάσσουν και βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας (παράγοντα καθοριστικού για τη δημιουργία της κυτταρίτιδας), αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο κ.λπ.

Μειώστε την κατανάλωση αλατιού. Το αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών και θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική προσθήκη του στο φαγητό, καθώς και τρόφιμα που είναι πλούσια σε αυτό, όπως οι κονσέρβες, τα πατατάκια, τα παστά κ.α.

Μειώστε την κατανάλωση οινοπνεύματος η οποία αφυδατώνει τον οργανισμό.

Αυξήστε τη φυσική δραστηριότητα. Η τακτική άσκηση βοηθά στην καύση θερμίδων, στην καλύτερη αιμάτωση των ιστών και στην τόνωση του μυϊκού συστήματος.

Αποφύγετε το κάπνισμα.


Γαζής Π. Γιώργος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πεφανερωμένης 9 Λευκάδα, τηλ. 2645022822, 6944373860

Προηγούμενο άρθροΟ Κατά Φαντασίαν Ασθενής του Μολιέρου από τη θεατρική ομάδα «Οδοιπόροι»
Επόμενο άρθροΚαλοκαιρινά Τμήματα Ιστιοπλοΐας από το Ναυτικό Όμιλο Λευκάδας