Αρχική Μόνιμες Στήλες Παρεμβάσεις από τον Θ. Γεωργάκη Η ομολογία του ΔΝΤ περί λάθους και ο αυταρχισμός του Σαμαρά

Η ομολογία του ΔΝΤ περί λάθους και ο αυταρχισμός του Σαμαρά

0
samaras-ren

samaras-ren

Γράφει ο Θοδωρής Γεωργάκης.

Η κυνική ομολογία του ΔΝΤ περί λάθους και ο αποπροσανατολιστικός αυταρχισμός του Σαμαρά.

Οι τελευταίες δέκα ημέρες στην ελληνική επικαιρότητα έχουν αφήσει άναυδο τον ελληνικό λαό με μια σειρά κορυφαίων οικονομικοπολιτικών γεγονότων , τα οποία όσο και αν φαίνονται , εκ πρώτης όψεως, αυτόνομα και αυτοτελή, τελικά για κάθε υποψιασμένο και αλληλένδετα είναι και το ένα λειτουργεί σαν ουρά του άλλου.

Είναι αυτά τα γεγονότα, για τα οποία θα κάνουμε λόγο, κάτι σαν τους Αλμικανταράτους αστέρες , τουτέστιν δίδυμα στην υφή.
Αναφερόμαστε για τα δίδυμα γεγονότα που καθορίζουν την πολιτική ατζέντα των ημερών και τα οποία είναι , αφ’ ενός μεν η κυνική ομολογία του ΔΝΤ , όπως την εξέφρασε η έκθεσή του για την ελληνική οικονομία και το κορυφαίο στέλεχός του ο Ολιβιέ Μπλανσέ , αφ’ ετέρου δε η επίδειξη πρωτόγνωρου και ασύνορου αυταρχισμού του πρωθυπουργού προσωπικά με το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Αυτή η πρωτόφαντη για τα ελληνικά δεδομένα απόφαση και μάλιστα από μη αυτοδύναμο πρωθυπουργό, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας τακτικισμός, ένα πολιτικό σλάλομ του Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να πάρει τα φώτα της δημοσιότητος πάνω απ’ το καυτό θέμα της έκθεσης του ΔΝΤ και να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα , κατά το κοινώς λεγόμενο, προκειμένου να μην μπει σε διαδικασία κόντρας με το ΔΝΤ και την Γερμανία , ουσιαστικά, όπως θα έπραττε κάθε εχέφρων άνθρωπος, όταν αποκαλύπτεται μεγαλόπρεπα πως η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε απ’ τα διεθνή φόρα σαν πειραματόζωο, με απόρροια την εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας.

Αυτή η έκθεση του ΔΝΤ ανατρέπει το πολυθρύλητο succes story του Σαμαρά , διότι παρουσιάζει γυμνή την αλήθεια για την ελληνική οικονομία και όχι ψημιθιωμένη με …ιστορίες επιτυχίας , η οποία αλήθεια , όσο και αν είναι πικρή, έχει να πεί λιτά και απέριττα δύο τιμά. Πρώτον , ότι ο κίνδυνος χρεωκοπίας της χώρας είναιι πάντα παρών και δεύτερον ότι μιά πιθανή και σύντομη έξοδος απ΄την ευροζώνη και επιστροφή στην δραχμή είναι επίσης παρούσα.

Και το πιο τραγικό και συνάμα ολέθριο σ΄αυτό το mea culpa του ΔΝΤ είναι πως, παρά την αναγνώριση του λάθους των, τόσο σε ότι αφορά τον περίφημο πολλαπλασιαστή που υπολογίζει το μέγεθος της ύφεσης, όσο και σε ότι αφορά αυτό καθεαυτό το πρόγραμμα, εν τούτοις δεν δείχνουν καμία διάθεση να διορθώσουν την κατάσταση, αλλά αντίθετα λένε στον ελληνικό λαό πως θα πιεί το πικρό ποτήρι της οικονομικής εξαθλίωσης μέχρι την τελευταία γουλιά.

Ειδικότερα η οικονομική γερμανική ολιγαρχία της Ευρώπης , έτσι όπως την εκφράζει ο Σοιμπλε με το δόγμα της PAX GERMANA ακόμη και τώρα, παρά το εκπεφρασμένο λάθος, είναι τιμωρητική και απαίσια προς την Ελλάδα , πράγμα που σημαίνει πως , ούτε μετά τις γερμανικές εκλογές θα υπάρξει κούρεμα του χρέους , αφού οι Γερμανοί ολιγάρχες δεν φέρονται διατεθειμένοι να χαρίσουν ούτε ΕΥΡΩ για το ελληνικό χρέος.

Με την διεθνή κατάσταση , λοιπόν να σφίγγει πνιγηρά τον βρόγχο στο λαιμό του ελληνικού λαού, ο Σαμαράς αποδεικνύεται πόσο καλός παίκτης είναι στην πολιτική σκακιέρα πετώντας στο τραπέζι το χαρτί της ΕΡΤ, αφού και αυτόν φαίνεται να τον απασχολεί μόνο το πολιτικό του συμφέρον και η προσωπική του πολιτική επιβίωση. Επιχειρεί , προφανώς μια γενναία έξοδο προς εκλογές, αφού γνωρίζει άριστα πως έχει εγκλωβισμένους Βενιζέλο και Κουβέλη σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή και για τους δύο.

Οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές για την χώρα, αφού η πολιτική μας ελίτ καλείται να αφήσει στην άκρη τις γνωστές και τετριμμένες δολιχοδρομίες και τακτικισμούς και να στραφεί στο κυρίαρχο πρόβλημα που είναι η πάση θυσία αξιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ, τώρα που η παγκόσμια κατακραυγή κάνει πιο ευεπίφορο και αποτελεσματικό ένα κατηγορηματικό αίτημα της χώρας μας για κούρεμα του χρέους εδώ και τώρα.

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση Σπύρου και Βερύκιου με τον Υπ. Ναυτιλίας
Επόμενο άρθροΗ τρέλα των εισαγωγικών