Αρχική Μόνιμες Στήλες Διατροφή & Υγεία Τα οφέλη της κατανάλωσης του γιαουρτιού

Τα οφέλη της κατανάλωσης του γιαουρτιού

0

giaourti

Το γιαούρτι παράγεται με τη ζύμωση του γάλακτος από τα οξυγαλακτικά βακτήρια Lactobacillus bulgaricus και Streptococcus thermophilus, τα οποία δρώντας από κοινού προκαλούν την πήξη του γάλακτος και διαμορφώνουν τα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά του γιαουρτιού.

Αποτελεί ένα από τα θρεπτικότερα τρόφιμα  και προσφέρει ποικίλα οφέλη στον οργανισμό καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, βιταμίνης D, βιταμίνης Α και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Τα οφέλη από την κατανάλωση γιαουρτιού

  • Λόγο της υψηλής του περιεκτικότητας σε ασβέστιο και βιταμίνη D συμβάλλει στην αύξηση της οστικής μάζας και την πρόληψη της οστεοπενίας και οστεοπόρωσης.
  • Κατά τη ζύμωση του γάλακτος ένα σημαντικό μέρος της λακτόζης του μετατρέπεται σε γαλακτικό οξύ καθιστώντας το γιαούρτι ανεκτό ακόμα και σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.
  • Το γαλακτικό οξύ τονώνει την κινητικότητα του εντέρου, προκαλεί αύξηση των γαστρικών εκκρίσεων, αυξάνει την πεπτικότητα της καζεΐνης και ευνοεί την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο.
  • Τα οξυγαλακτικά βακτήρια που περιέχονται στο γιαούρτι συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου προφυλάσσοντάς το από διάφορα παθογόνα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν εντερίτιδες. Η κατανάλωση γιαουρτιού είναι ιδιαίτερα ευεργετική όταν ένα άτομο παίρνει αντιβίωση καθώς βοηθά στη διατήρηση της εντερικής χλωρίδας. Επιπλέον το βακτήριο Lactobacillus καταστέλλει την παραγωγή ενζύμων που ευνοούν την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου.  
  • Η κατανάλωση γιαουρτιού μειώνει τη χοληστερίνη του αίματος και αυτό αποδίδεται σε κάποια αντιχοληστερινική ουσία που παράγεται από τα βακτήρια του γιαουρτιού.
  • Βοηθά στο αδυνάτισμα. Τόσο το ασβέστιο, όσο και τα άλλα συστατικά των γαλακτοκομικών προϊόντων φαίνεται ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στη μείωση του κινδύνου για παχυσαρκία. Οι υψηλές σε ασβέστιο δίαιτες, μειώνουν τη συσσώρευση λίπους και επιταχύνουν τη διάσπασή του. Κεντρικό ρόλο στο όλο φαινόμενο φαίνεται να παρουσιάζει η 1,25-διυδροξυβιταμίνη D, που ρυθμίζει τα ιόντα ασβεστίου εντός των λιποκυττάρων, διαδικασία σημαντική για την λιπογέννεση και την λιπόλυση. Τα αυξημένα επίπεδα 1,25- διυδροξυβιταμίνης D που συναντώνται σε δίαιτες χαμηλές σε ασβέστιο, οδηγούν σε αύξηση της λιπογέννεσης, ενώ οι υψηλές σε ασβέστιο δίαιτες μειώνουν την αύξηση της. Έχει βρεθεί ότι η 1,25-διυδροξυβιταμίνη D προωθεί την είσοδο του ασβεστίου στο εσωτερικό των κυττάρων του λιπώδους ιστού. Η αύξηση αυτή έχει συνδεθεί με μείωση της λιπόλυσης και αύξηση της αποθήκευσης λίπους στο λιπώδη ιστό. Επομένως, όταν η πρόσληψη ασβεστίου από την τροφή είναι υψηλή, η συγκέντρωσή του στο αίμα είναι επίσης υψηλή. Στην περίπτωση αυτή φαίνεται ότι αυξάνεται η λιπόλυση και με αυτό τον τρόπο επιταχύνεται η απώλεια βάρους και λιπώδους ιστού.

Γαζής Π. Γιώργος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Πεφανερωμένης 9 Λευκάδα, τηλ. 2645022822, 6944373860

Προηγούμενο άρθροWorkshops στη Λευκάδα με θέμα τη Ρομποτική
Επόμενο άρθροΜε επιτυχία το σεμινάριο του ΚΠΕ Σφακιωτών