Αρχική Ειδήσεις Τουρισμος Επίσκεψη στην Φιλαρμονική Λευκάδας (Βίντεο)

Επίσκεψη στην Φιλαρμονική Λευκάδας (Βίντεο)

0
http://mylefkada.gr/2011/January/panos.JPG

http://mylefkada.gr/https://www.mylefkada.gr/wp-content/uploads/2011/01/panos.JPG

Η κάμερα του My Lefkada επισκέφθηκε την Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδας και κατέγραψε τι σύμβαίνει ένα συνηθισμένο απόγευμα στην ΦΕΛ.

 

Η Φιλαρμονική της Λευκάδας είναι το αρχαιότερο σωματείο του νομού μας και ένα από τα πιο παλιά στην Ελλάδα. Κάτω από το βίντεο μπορείτε να διαβάσετε ένα σύντομο ιστορικό του σωματείου.

Η ίδρυσή της το 1850 θεωρήθηκε ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της πολιτισμικής Ιστορίας των Επτανήσων. Στην κίνηση πρωτοστάτησαν επιφανείς Λευκάδιοι, με επικεφαλής τον εθνικό βάρδο Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.

Είναι το αρχαιότερο Σωματείο στην ευρύτερη περιοχή και μία από τις αρχαιότερες χρονολογικά Φιλαρμονικές της Ελλάδος. Ήταν εκείνη που το 1864 είχε την τιμή να παιανίσει για τη Γαλανόλευκη που υψωνόταν αργά-αργά στο κάστρο της αγίας Μαύρας, χαιρετίζοντας την μυριάκριβη Ένωση. Επίσης, πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 καθώς και στην Μεσολυμπιάδα του 1906 (υπό τη διεύθυνση του Ιταλού αρχιμουσικού Άγγελου Ντ’ Άννα) ως η μοναδική εξωαθηναϊκή Φιλαρμονική. Της έχει απονεμηθεί το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (1983) γιατί από την ίδρυσή της επωμίστηκε όλη την πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση του τόπου της, χωρίς ποτέ να αναστείλει εντελώς (παρά τις κατα καιρούς δυσχέρειες) την καλλιτεχνική της δραστηριότητά. Ήταν εκείνη που τον περασμένο αιώνα πρωτοπαρουσίασε στη Λευκάδα θέατρο και άλλες αξιόλογες (“πρωτοποριακές” για την εποχή τους) Εκδηλώσεις.

Σε συνέχεια αυτής της παράδοσης, υπήρξε το 1970 το πρώτο λευκαδίτικο Σωματείο που πήρε μέρος σε Εκδηλώσεις του εξωτερικού, ενώ από τότε προσκαλείται και συμμετέχει σε διεθνή Φεστιβάλ. Έτσι, το 1996, πήρε μέρος (ως προσκεκλημένη της ΕΟΑ) στις Εκδηλώσεις της Εκατονταετίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Στο μεταξύ, τo 1931 με την αναθεώρηση του καταστατικού της και την απόφαση του κράτους να την προικοδοτεί ετησίως με το 20% των εσόδων του ΤΚΕ (κάτι που στην πράξη σπάνια έγινε) άλλαξε την ονομασία της σε “Φιλαρμονική Λευκάδος”.

Σήμερα η Φιλαρμονική (Σωματείο μη κερδοσκοπικό) έχει 1.000 τακτικά μέλη και διδάσκει τη μουσική δωρεάν. Λειτουργούν τα εξής τμήματα:

α) Η «Μουσική Σχολή», που είναι η βάση της Μπάντας, γιατί την τροφοδοτεί με μουσικούς εξασφαλίζοντας την αναγκαία υποδομή για τη λειτουργία της. Στα επιμέρους τμήματα (θεωρίας και οργάνων) φοιτούν 145 μαθητές, που διδάσκονται δωρεάν από διπλωματούχους μουσικούς. β) Η «Μπαντίνα», που δημιουργήθηκε το 1977 χάρη στις προσπάθειες του προγυμναστή της Αναστάσιου Ηλ. Κοψιδά (που τον βοήθησε ο προγυμναστής  Κων/νος Θ. Καμινάρης) και υπήρξε το φυτώριο πολλών εξαίρετων μουσικών. Το Τμήμα είχε για ένα διάστημα αδρανοποιηθεί, αλλά στα τέλη του 1992 ανασυστάθηκε και εμφανίστηκε στο κοινό στις 23.5.1993, λειτουργώντας έκτοτε χωρίς προβλήματα.

γ) Η «Μπάντα», που πρωτοεμφανίστηκε δημόσια στις 11.12.1852 (παραμονή του Άη Σπυρίδωνα) υπό τη διεύθυνση του κόμητος Αντ. Καπνίση, με 31 μουσικούς (χωρίς στολή, αλλά με πηλίκιο) και δεν ανέστειλε ποτέ τη λειτουργία της (παρά τα διαστήματα ημιδιάλυσης που πέρασε). Έτσι, επί 148 χρόνια έχει δημιουργήσει αξιοζήλευτη παράδοση, κατέχοντας πλούσιο και ποικίλο ρεπερτόριο.

Τα ονόματα των 31 “πιονιέρων” μουσικών αυτής της πρώτης εμφάνισης διασώζονται (από τον Κ. Μαχαιρά): φλαουτα:Ιωάν. Γάτσος, Θεόδ. Κομηνιώτης, Χριστοφ. Ριμένας. κουαρτίνο:Αριστ. Κοψιδάς. κλαρίνα:Ζαχ. Κουτουβίνος, Ιακ. Ματαφιάς, Σπυρ. Κασάνος, Σπυρ. Κούρτης, Γεωργ. Σκεπετάρης, Χρ. Κονιδάρης (ή Προκόπης). τζένις:Δημ. Ανυφαντής ή Σενατώρος, Θεόδ. Χόρτης. κόρνο:Ιωάν. Κονιδάρης (ή Προκόπης). κορνέτες:Νικ. Μωραΐτης (ή Μπάκολης), Επαμ. Παραμυθιώτης, Κων. Μεσσήνης (ή Σούρας). τρομπόνια:Κων. Χόρτης, Νικολής Αναπολιτάνος, Ιωάν. Σταγιάνος (ή Γαετάνος), Κων. Γαλάτης, Μιχ. Κατωπόδης (ή Σβολής), Γεωργ. Φρεμεντίτης. φαγκότο: Ευστ, Μελισσηνός. μπασα:Μάρκος Λουπέτης, Ιωάν. Κομινάτος ή Μουστάς, Νικ. Φρεμεντίτης. ταμπούρα:Σπυρ. Μαυρογένης, Αποστ. Γατζίας (ή Μτζής), Κων. Ρεκατσίνας, Δημ. Φρεμεντίτης. γκραν κάσα:Τζίμης Κούρτης.

δ) Τα «Μουσικα Σύνολα», που εμφανίστηκαν το 1988 όταν δημιουργήθηκε το “Σύνολο πνευστών” (για παρουσίαση εργων με υψηλή καλλιτεχνική ποιότητα από ολιγομελή σχήματα). Σήμερα αναδιοργανώνονται για να ενισχυθεί ο ρόλος τους.

Πηγές : Τάκης Καλογερόπουλος, Λεξικό της Ελληνικής μουσικής, εκδόσεις Γιαλλελή, 2001

Ιστοσελίδα της ΦΕΛ : www.filarmoniki.gr

Προηγούμενο άρθροΤα νέα για τα Νοσοκομεία
Επόμενο άρθροΤροποποιείται η αρχική ΚΥΑ